Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2021 21:31 - САМОКОВ: как на този град бе изтръгнато сърцето!
Автор: ganini Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1383 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Това беше един стар възрожденски град, търговски и занаятчийски център с кожарска и текстилна индустрия, с красиви къщи и църкви. Аз помня този град като малко дете от 40-те години, още неразрушен, колоритен балкански град със старинни къщи и чаршии, една картина от 18 век. 
И тогава се започна в началото на 50-те години с разрухата. Да припомним, че в първите седмици след 9 септември 1944 година бяха хвърлени от Черната скала 49 първенци на града, деяние, което човек не може да си обясни. Хората бяха потресени и години наред си шушухаха тези страшни истории. И се започна...
Първа жертва падна Златарската чаршия: квартал на запад от Центъра с много стари двуетажни къщи, чиято особеност беше, че бяха облицовани с дъски. В партера на къщите бяха магазините на чийто витрини можеха да се видят изкусните произведения на златарите. След това цунамито на разрухата се придвижи на изток, към центъра и много къщи станаха жертва на автогарата, която зае освободения голям парцел и автобусите маневрираха без стеснение на терена на разрухата.
На север от автогарата се беве сгушила между много къщи джамията и някому текна да освободи мястото, че да се вижда джамията, която беше дълго време реставрирана.
Както читателя се сеща центъра беше вече изтърбушен! Но не се спря халата дотук.
Започна строеж на Партиен дом и той зае централното място до градската градина, която беше едно бижу за едно провинциално градче, но сега от нея не е останало нищо! Площада до нея беше триъгълен и там в летните вечери ставаше "движението" или "стъргалото", едно мило събитие, където хората се срещаха и семействата с децата отиваха в една от двете сладкарници да се черпят със сладолед и пасти. Те бяха една срещу друга, като едната се казваше "Пчела".
Този площад беше поизкопан и облицован с каменни плочи и зимата се превръщаше в пързалка и самоковци му викаха "хокейното игрище".
Както се досещате фасадите на останалите още къщи се рушаха, една банка в центъра, с богати орнаменти, проектирана и строена с голям мерак сега не прилича на себе си! Тъжна история...
Искъро (така му викат самоковци) минава край западната част на града. Лятото младежта ходеше там да се къпе и местността се казваше Лъго" и някой бизнесмен от Царство България беше построил от искърски камъни голям и дълбок басеин с ресторат, но той  вече не функционираше по мое време, вероятно национализиран.
А пропо камъните на Искъро: те са заоблени и години наред самоковци, въоръжени с големи чукове ги обработваха на място, докарваха ги до правоъгълна форма и с тях строяха долния етаж на къщите си.  Каквото Искъро милиони години е мъкнал от Рила, нашенци го окрадоха за няколко десетилетия.
На юг, посока Боровец, от дясната страна на шосето е Туристическата градина, като дърветата там са борове, което ме очудваше като Пловдивчанин. В тази част на града бяха и две старинни църкви, едната Митрополитската, които носят и сега духът на Възраждането.
В Самоков имаше и Американски колеж с дървени триетажни къщи сред зелени поляни- нещо което видях в Америка. Тяхната църква беше вече запустяла.
Сега, като отивам до Самоков сърцето ме боли като си спомня какво беше и какво е станало!



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. elizabethborislavova - Интересно каква е визията Ви за Самоков?
04.04.2021 18:08
Като Трявна ли?
цитирай
2. elizabethborislavova - А това за 49 първенци ми звучи малко като 1396 година, все едно турците са
04.04.2021 18:09
бутали неверниците от Янкина скала?
цитирай
3. pvdaskalov - * ! *
05.04.2021 11:37
Да е само Самоков?!
Гостувал си в Калофер... Какво ще кажеш?
П и е р
цитирай
4. ganini - Е, все ще се намери някой комунист
13.06.2021 11:39
elizabethborislavova написа:
бутали неверниците от Янкина скала?

Да сее съмнение. Рупор на Ленинската Правда.
цитирай
5. ganini - В Трявна не съм бил.
22.02.2022 15:17
elizabethborislavova написа:
Като Трявна ли?


Визията? Историческите сгради да се реставрират и да носят духа на града и за следващите поколения.
А нови сгради- извън историческия център, а не да го разрушаваш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ganini
Категория: Изкуство
Прочетен: 280825
Постинги: 97
Коментари: 342
Гласове: 1404
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031